ORGEL

Aanzicht van het orgel
Het klavier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het huidige orgel in deze kerk is geplaatst in 1963, gebouwd omstreeks 1885 door J. van Gelder. Het orgel was afkomstig van de gereformeerde kerk Vrijhoeve-Capelle, de verplaatsing is uitgevoerd door A. Verduyn.

Bij de verplaatsing werd de oorspronkelijke Quint vervangen door een Eoline welke in 2005 weer werd vervangen door een Quint. Op dat moment is ook de oude drukbalg vervangen. Deze wijzigingen zijn uitgevoerd door de fa. Bakker en Timmenga.

De manuaal dispositie is als volgt:

Prestant 8’               Salicionaal 8’            Holpijp 8’ b/d       Prestant 4’             Fluit 4’              Quint 4’        Octaaf 2’

Het pedaal is aangehangen.

Enkele notities over de plaats van het orgel en de voorgangers:

Dit orgel verving in 1963 het van Dam orgel van 1916, dat was samengesteld uit oude materialen en werd later gerestaureerd door Ruiter. Omdat deze kerk werd gebouwd in 1929 stond dit van Dam orgel eerder in de schuurkerk. Bij de verhuizing naar de huidige kerk werd het geplaatst op de galerij, tegenover de preekstoel. Het huidige orgel werd in 1963 direct geplaatst boven de preekstoel en staat daar nog steeds.