MEDITATIE

Meditatie september 2023

Ga (je) mee?
Als redelijk ‘verse’ oma is mijn interesse in prentenboeken weer opgelaaid. En zo bladerde ik onlangs bij de boekhandel in een prachtig geïllustreerd boek dat vertelde over een kleine jongen die voor zijn moeder wat appels moest kopen. Dat klinkt vrij eenvoudig, maar het bleek nog een heel avontuur. Want in het bos waren draken, in het meertje krokodillen, en wat dacht je van de snurkende reus die hij heel zachtjes moest passeren? Het wordt nog een heel avontuur! Maar als (voor)lezer wordt je uitgenodigd mee te gaan.

Het verhaal deed me denken aan onze levensweg. Iedere levensweg is anders, maar allemaal komen we wel ‘draken’ tegen op onze weg. Zijn er gevaarlijke ‘krokodillen’ en ‘reusachtige uitdagingen’. En wat is het dan fijn wanneer je deze (stukken) levensweg niet alleen hoeft te gaan, maar er iemand met je meegaat.
Of wellicht beter gezegd: dat er Iemand, met een Hoofdletter, met jou meegaat. Zodat je in vertrouwen kunt zeggen ‘Zelfs al gaat mijn (levens)weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar want U bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed’. Bekende woorden uit een bekende Psalm (23:4).

Deze Psalm, geschreven door David, beschrijft God als een goede herder. Een herder die de weg kent, die zijn schapen beschermt, die voor hen op zoek gaat naar groene en grazige weiden. Soms is het leven dor en droog – maar de Herder leidt ons naar vruchtbare grond. Dat kan een gevaarlijke tocht zijn, dwars door diepe ravijnen en over smalle paadjes.
Kunnen wij het David nazeggen?
Heer, U bent bij mij, U gaat met mij mee op mijn levensweg. Ik weet de weg niet, maar U wel. U beschermt mij met uw stok en uw staf. Ook wanneer het leven donker is, uitzichtloos misschien wel. Een dal van verdriet, van ziekte, van pijn. Een dal van teleurstelling, angst of boosheid.

God leidt ons er niet met een grote boog omheen. God leidt ons er dóór. Zoals een herder zijn schapen leidt. Zoals schapen hun herder volgen, in vertrouwen dat hij de weg weet, dat hij hen beschermt. Dan is dat dal misschien wel donker, maar wanneer wij onze Herder volgen, wanneer wij Jezus volgen, is er licht op onze weg.

Allemaal gaan wij onze eigen levensweg. Soms een deel met iemand samen, soms alleen.
Een weg vol hoogtepunten, vol mooie ontmoetingen, goede herinneringen.
En ook een weg met dieptepunten, met dalen van diepe duisternis.
Een weg die soms duidelijk is aangegeven en goed begaanbaar is.
En ook een weg waar je moet zoeken, waar je soms op moet terugkeren omdat je niet verder kunt, waar je kunt dwalen.
Maar hoe onze weg er ook uit ziet, wij mogen deze weg gaan in geloof en vertrouwen dat God met ons meegaat! Ga (je) mee!

Esther Pierik
Kerkelijk werker / pastor
PG Oldemarkt